Utrecht, 31 augustus 2020 | 7 minuten 

Hebben we net een Coffee I/O gehad, hebben we alweer een Freaky Friday. Het is toch wat. Een werkweek bij Coffee IT is in ieder geval gevarieerd. Wat kunnen we hier uit concluderen? Twee dingen:

1. Het is duidelijk dat we het erg leuk vinden om eigen events te verzinnen.

2. Bij Coffee IT houden we echt van de laatste technische snufjes, innovatie en het uitproberen van nieuwe technieken. We grijpen dan ook elke kans met beide handen aan om dit te doen.

FREAKY FRIDAY

De Coffee IT Freaky Friday’s zijn een terugkerend begrip voor het team. Tijdens een Freaky Friday werkt iedereen aan eigen projecten. Dit zijn eigen initiatieven, dus deze projecten vallen niet onder de apps die we ontwikkelen voor onze opdrachtgevers. Het idee van een Freaky Friday is dat iedereen kan doen waar hij of zij energie van krijgt en nieuwe technieken of tools kan uitproberen. Een iOS developer die een Android app gaat bouwen in Kotlin, een marketeer die zich waagt aan het ontwikkelen van een API of een disco met Bluetooth lampen: the sky is the limit.

Een kort overzicht van wat we deze Freaky Friday hebben gedaan:

CI / CD for Android
Wie: Wessel

Wessel is druk bezig geweest met het opzetten van Continuous Integration / Continuous Deployment (CI/CD) door middel van Gitlab CI. Dit omvat het automatiseren van het test-, integratie en delivery proces. Met Gitlab CI is het ontzettend eenvoudig om een zogeheten bouwstraat in te richtenen. Doordat er laatst een Coffee I/O is gegeven over Quality Assurance, koos Wessel ervoor om hierop voort te borduren.

Zo heeft Wessel de volgende fasen gedefinieerd:
–         Build
–         Quality Assurance
–         Test

In het kort
In de eerste fase wordt het project gecompileerd en wordt er een build gegeneerd die in de cache wordt opgeslagen. Deze build wordt in de opvolgende fasen herbruikt om tijd te besparen. In de Quality Assurance fase wordt statisch naar de code gekeken d.m.v. linters (stukje software die, zonder je code uit te voeren, direct structurele fouten herkent en rapporteert). In de laatste fase worden de testen uitgevoerd. Deze laatste stap is cruciaal voor een goede bouwstraat. Vaak kost het veel tijd om testen handmatig uit te voeren of wordt het in het standaard ontwikkelproces onvolledig gedaan. Door de testen altijd uit te voeren middels een geautomatiseerd proces, verklein je de kans dat er niet-werkende code in je VCS terecht komt.

Merge request dashboard Apple multiplatform
Wie: Deva, Lex, Fabian

Deva, Lex en Fabian hebben een cross-platform (iOS, iPadOS en macOS) app gebouwd met SwiftUI. Met deze apps zien ze overzichtelijk welke merge requests er nog open staan voor de verschillende projecten. Met het dashboard kunnen ze direct aangeven dat ze met een merge request aan de slag gaan. De app heeft een bijbehorende widget die de open merge requests ook kan laten zien op de homescreen van je iPhone of iPad of in Notification Center op de mac.

Disco inclusief BLE library en sensoren
Wie: Job, Daphne, Duco

Iets met disco, een Bluetooth mesh netwerk, sensoren en geautomatiseerde processen. We mogen ook over dit project niet teveel zeggen. Maar het was dit keer een nog groter feestje tijdens de Coffee I/O.

User testing tool
Wie: Tom, Raymond

Hoe test je een design nog voordat een app is ontwikkeld? Vaak start een klant met usertesting tijdens of na het ontwikkelen van een app. Dit is zonde. Want hoe kom je erachter of in het designproces de beste keuzes zijn gemaakt? Door het design te usertesten valideer je dit proces. Dit scheelt daarnaast kostbare ontwikkeluren doordat er geen onnodige functionaliteiten ontwikkeld hoeven te worden en alle neuzen direct dezelfde kant op staan. Tom en Raymond onderzochten een geschikte tool en richtten een ’test’ proces in voor het usertesten van het design.

QA 
Wie: Armijn, Sivar

Classified.
We gaan natuurlijk niet al onze geheimen prijsgeven.

 

Exploreren met Figma
Wie: Linda

We zijn al een tijdje aan het exploreren met Figma, een tool waarin alles samenkomt: prototypes ontwerpen, UX & UI en met meerdere designers samenwerken op één plek. We hebben eerder al een kort artikel geschreven over ons new kid on the block (=Figma) en we worden steeds meer zeker van onze zaak: Figma is een prettige en overzichtelijke tool voor zowel ons team als de klant. Hoog tijd dus voor Linda, onze UX & UI Designster, om de laatste geheimen van Figma te ontrafelen.